Marga's Moestuin

Bemesten voor een gezonde zomertuin

Gazon bemesten in de zomer

Wanneer het gazon droogte ervaart, is er stres in de tuin!

De zomer is de tijd van het jaar waarin onze tuin in volle bloei staat en ons gazon straalt in weelderig groen. Echter, hoge temperaturen en langere droge periodes kunnen een grote uitdaging vormen voor de verzorging van ons gazon. Wij geven u tips om uw gazon gezond en veerkrachtig te houden. Bemesting in de zomer is erg belangrijk. In deze blog bespreken we de effecten van droogte op gazons, leggen we het verband uit tussen kalium en de waterhuishouding in de tuin, en belichten we de rol van bentoniet in zandgronden.

Droogte en hitte zorgen voor stress in de tuin, ook voor het gazon. Ze reageren hierop met slappe stengels en groeiachterstand. In het ergste geval kan het gazon zelfs afsterven. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat zelfs veerkrachtige grassen het moeilijk hebben zonder adequate irrigatie. Bovendien krijgt droogtetolerant onkruid de kans zich te verspreiden in kale plekken van het gazon. Regelmatig water geven is daarom essentieel, maar gerichte bemesting kan uw gazon ook helpen de droge periodes in de zomer beter te overleven.

Van zwakke stengels naar sterke planten: De voordelen van Kalium

Kalium is een cruciale voedingsstof voor planten en heeft een sterke invloed op de waterbalans. Het geeft het gazon stabiliteit, verbetert het waterhoudend vermogen en verhoogt de hitte- en vorstbestendigheid in de herfst en winter. Een gebrek aan kalium kan leiden tot groeiachterstand, verwelking en verkleuring van het gazon.

De waterbalans wordt op verschillende manieren positief beïnvloed door kalium. Het hoopt zich op in de cellen van de grassen en verhoogt de osmotische druk, waardoor water beter wordt vastgehouden. Kalium regelt ook het openen en sluiten van de huidmondjes in de stengels om te reageren op veranderende temperaturen, wat helpt om waterverlies door verdamping te verminderen. Daarnaast versterkt kalium de celwanden, waardoor de planten steviger worden en beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers.

Een dorstig gazon helpen: Hoe Bentoniet water opslaat

Lichte gronden met een grove zandstructuur hebben vaak moeite om water vast te houden en drogen snel uit, vooral tijdens droge periodes. Hier komt bentoniet van pas. Bentoniet is een kleimineraal dat kan worden gebruikt in zandgronden om meer water vast te houden en uitdroging van de grond te verminderen. Dankzij zijn fijne structuur houdt bentoniet water effectief vast, wat vooral voordelig is op lichte zandgronden en tijdens droge periodes, omdat de grond langer vochtig blijft en het gazon constant van water wordt voorzien.

Bovendien houdt bentoniet de voedingsstoffen uit meststoffen in de bodem vast, waardoor de wortels van het gazon betere toegang hebben tot deze voedingsstoffen. Dit ondersteunt een gezonde plantengroei. Bentoniet draagt ook bij aan de opbouw van humus, wat leidt tot een langdurige verbetering van de bodemstructuur.

Om de voordelen van bentoniet optimaal te benutten, kan het rechtstreeks in de bodem worden verwerkt. Dit verbetert het waterhoudend vermogen van de grond en zorgt ervoor dat de gazonwortels voldoende vocht krijgen.

Hoe breng je de producten aan op het Gazon?

Het is het beste om het gazon enkele dagen vóór de bemesting te maaien. Het mag niet vers gemaaid zijn, omdat de planten dan al genoeg stress hebben gehad en gemakkelijk kunnen verbranden. Gebruik een strooier om meststoffen gelijkmatig over het gazon te verdelen. Compost of mulch kunt u beter met een schop of een meertandige hooivork verspreiden. Als er geen regen valt, geef dan water na het bemesten. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter in de bodem doordringen en door het gazon worden opgenomen. Bemest in de middag of avond, wanneer de zon niet meer zo sterk is, zodat het gazon de voedingsstoffen ‘s nachts kan opnemen en de volgende dag sterker is.

Stappen voor een Gezond Gazon

 1. Maaien: Maai het gazon enkele dagen vóór de bemesting, maar niet direct ervoor.
 2. Gebruik van Bentoniet: Voeg bentoniet toe aan zandgronden om het water- en meststofhoudend vermogen te verbeteren.
 3. Bemesten met Kalium: Kies een meststof die rijk is aan kalium om de waterbalans te verbeteren en de veerkracht van het gazon te vergroten.
 4. Strooien van Meststof: Verdeel kunstmest met een strooier voor een gelijkmatige verspreiding.
 5. Verdelen van Compost of Mulch: Gebruik een schop of een hooivork om compost of mulch gelijkmatig te verspreiden.
 6. Water Geven: Geef het gazon goed water na het bemesten, vooral als het niet regent.
 7. Regelmatige Verzorging: Geef het gazon regelmatig water en volg de tips voor gazononderhoud en bemesting, ook in de herfst.

Zomerse gazonverzorging: Tips voor de juiste producten

Een goede bemesting speelt een cruciale rol bij de gazonverzorging in de zomer. Droogte kan het gazon veel stress bezorgen, maar met de juiste zorg en meststoffen kan het gazon goed voorbereid zijn op droge periodes. Kalium is een belangrijke voedingsstof die de waterbalans verbetert en het gazon veerkrachtiger maakt. In zandgronden kan bentoniet helpen om meer water en meststoffen vast te houden, waardoor de grond vruchtbaarder wordt. Een holistische aanpak met uitgebalanceerde bemesting, compostering en mulchlagen draagt bij aan het behoud van een gezond gazon, zelfs tijdens de zomermaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Afbeelding
 • SKU
 • Rating
 • Prijs
 • Voorraad
 • Bestellen
 • Omschrijving
 • Specificaties
Klik ergens om de vergelijkingsbalk te verbergen
Vergelijken
Winkelwagen sluiten